Back

KURIOZITET

Si u bë ANGLISHTJA gjuha më e folur…

Pesëqind vjet më parë, pesë deri në shtatë milionë njerëz flisnin anglisht, pothuajse të gjithë jetonin në ishujt britanikë. Tani, deri në 1.8 miliardë njerëz në të gjithë botën flasin anglisht.
Si ndodhi kjo?
Rritja e gjuhës angleze nuk ka asnjë lidhje me strukturën e gjuhës, ose ndonjë cilësi tjetër,gjithçka ka të bëjë me politikën.

Perandoria Britanike

Pasi u zhvilluan për gati një mijëvjeçar në Ishujt Britanikë, anglishtja u mor nëpër botë nga marinarët, ushtarët, pelegrinët, tregtarët dhe misionarët e Perandorisë Britanike. Në kohën kur u prezantua diçka që i ngjante një politike gjuhësore, anglishtja kishte arritur tashmë në të gjitha cepat e globit.
Për shembull, puritanët anglishtfolës nuk ishin të vetmit evropianë që mbërritën në Amerikën e Veriut: Spanjisht, Frëngjisht, Hollandisht dhe Gjermanisht fliteshin gjithashtu gjerësisht. Të gjitha gjuhët u përforcuan nga valët e imigracionit nga Evropa në shekujt vijues.
Por, në procesin e hartimit të Shteteve të Bashkuara, themeluesit e SHBA-ve e dinin rëndësinë e gjuhës për identitetin kombëtar. Anglishtja ishte gjuha e folur në shumicë dhe duhej inkurajuar. Kohët e fundit si fillimi i Shekullit 20, disa shtete ndaluan mësimin e gjuhëve të huaja në shkolla dhe shtëpi private. Gjykata e Lartë e SH.B.A.-së goditi vetëm kufizimet në arsimin e gjuhës private në 1923.
Edhe sot, anglishtja nuk është gjuha zyrtare e SH.B.A.-së, por nuk ka dyshim që ajo është gjuha dominante.
Dhe nuk ishte vetëm Amerika që tha “përshëndetje” në anglisht. Në një moment në fillim të shekullit të njëzetë, Perandoria Britanike u zgjerua në pothuajse një të katërtën e sipërfaqes së botës, duke mos përfshirë SHBA. Sipas një thënie popullore, “dielli kurrë nuk perëndoi në Perandorinë Britanike”.
Në ditët e sotme, dielli ka perënduar në perandori, por anglishtja mbetet një gjuhë e rëndësishme në çdo ish koloni.


E zhdukur por nuk harrohet…

Në pjesën më të madhe të Perandorisë Britanike, qëllimi kryesor ishte tregtia, aq më pak Britanikë u vendosën në të vërtetë. Kjo shpjegon pse anglishtja nuk erdhi në dominimin e kolonive në Azi dhe Afrikë, ku ishte gjuha e biznesit, administrimit dhe arsimit, por jo gjuha e njerëzve.
Deri më sot, anglishtja ka një rol kryesor administrativ në këto ish koloni. Për një kohë të gjatë, hyrja në anglisht nënkuptonte qasje në arsim, qoftë në shkollat e misionit në Afrikë apo në universitetet e para në Indi. Kjo krijoi një elitë anglishtfolëse në disa nga vendet më të populluara të botës dhe elitat janë të mira në vetë-ruajtjen.
Pas pavarësisë, shumë vende u bënë zyrtarisht shumëgjuhëshe për herë të parë, por grupeve të ndryshme u duhej një gjuhë për komunikim me njëri-tjetrin dhe me kombet e tjera. Përsëri, kjo ishte anglisht. Anglishtja tani është gjuha mbizotëruese ose zyrtare në 75 territore: një trashëgimi e drejtpërdrejtë e Perandorisë Britanike.
Në vendet ku u formuan koloni të mëdha kolonësh, të tilla si Australia, Kanada dhe SH.B.A., gjuhët dhe kulturat amtare janë shtyrë drejt zhdukjes nga prania e anglishtes.
Nuk ishte gjuha e parë e kolonializmit evropian; Portugezët dhe Hollandezët u larguan nga kontinenti më herët. Dhe, kohët e fundit në shekullin e 19-të, anglishtja nuk ishte lingua franca e botës (siç sugjeron termi, frëngjishtja ishte gjuha numër një e komunikimit ndërkombëtar). Kështu që diçka duhet të ketë ndodhur kohët e fundit për t’i dhënë gjuhës statusin e saj unik ndërkombëtar.
Pa ngritjen e SHBA në Shekullin 20, peizazhi i gjuhës në botë do të dukej shumë ndryshe.

Dy luftëra botërore dhe ngritja e SHBA


Ndërsa Evropa po rindërtohej në vitet pas 1945, SHBA lulëzoi. Bizneset amerikane zunë vendin ku ndërpritet ndërmarrja Britanike e Indisë shekuj më parë, duke marrë anglishten në të gjithë botën si gjuhë tregtare. Ndikimi i biznesit amerikan, i kombinuar me traditën e anglishtes të lënë nëpër botë nga Perandoria Britanike, e kanë bërë anglishten gjuhën numër një të tregtisë ndërkombëtare në Shekullin 21. Të gjitha shkollat kryesore të biznesit në botë tani mësojnë në anglisht.
Anglishtja tani është gjuha e huaj më e folur në 19 nga 25 Shtetet Anëtare të BE-së ku nuk është gjuhë zyrtare. 6 shtetet ku anglishtja nuk është numri një tregojnë gjithashtu rëndësinë e politikës në politikën gjuhësore: Rusishtja është gjuha e huaj më e folur në Lituani, Letoni dhe Estoni; Kroatishtja që flitet më shpesh në Slloveni; dhe Çekishtja më e folura në Sllovaki.
Por trashëgimia kulturore e dekadave të pasluftës është gjithashtu shumë e rëndësishme për rritjen e anglishtes si gjuhë botërore.
Si dhe dërgimi i parave përtej Atlantikut, SHBA siguruan kolonën zanore përmes rock and roll, jazz dhe, më vonë, disko dhe hip hop. Filmat e Hollivudit u bënë sensacione globale dhe seritë televizive amerikane u bënë pika referimi kulturore. Kultura amerikane ishte kudo, duke rrezatuar besim dhe sukses; vetëm gjërat për një botë që ishte shkatërruar nga lufta.
Nuk ishte vetëm muzika amerikane ajo që solli anglishten në diskotekat dhe shtëpitë e botës. Bandat britanike, përfshirë Beatles, Rolling Stones, Queen, Pink Floyd, Police ose Led Zeppelin siguruan që Britannia të sundonte në valët e ajrit, në mos valët.
Lëvizja hipi erdhi nga San Francisko dhe Londra. Festivalet e muzikës, përfshirë Isle of Wight dhe Woodstock, u bënë ikonike për një brez të tërë, qofshin anglishtfolës apo jo.
Kjo “fuqi e butë” vazhdon edhe sot

Anglishtja është “cool”

Reklamuesit krenohen me hipjen në zeitgeist kulturor; krijimin e dëshirës së konsumatorit përmes bërjes së produkteve seksi. Një nga mënyrat që ata e bëjnë këtë është përmes përdorimit të fjalëve angleze. Shikoni shembujt gjermanë të Der Spiegel, ato francezë të Slate.fr dhe ato italiane të La Repubblica.
Shumë shembuj të anglishtes në reklamë vijnë nga kompani shumëkombëshe, të cilët dëshirojnë ta mbajnë mesazhin e tyre të qëndrueshëm në të gjithë tregjet, por disa shembuj janë firma lokale që kërkojnë atë element të pakapshëm të magjepsjes që mund të sjellë anglishtja. Sigurisht, kjo ndodh edhe në anglisht: haute couture dhe Eau de Toilette tingëllojnë shumë më seksi të papërkthyera.
Bandat lëshojnë punën e tyre në anglisht për të arritur audiencën më të madhe të mundshme. Edhe krijuesit e filmave. Ky presion i padukshëm për të prodhuar vepra krijuese në anglisht shton vrullin kulturor që gjuha zhvilloi në gjysmën e dytë të Shekullit XX.
Gjuha e ndërgjegjshme për stilin e sporteve ekstreme është anglisht: snowboarders ollie, fakie dhe rodeo qoftë ata kanadezë, zviceranë apo japonezë.
Vetë fjala “e ftohtë” është asimiluar në gjuhë të ndryshme.

Shkencë & Teknologji


Fuqia globale e SHBA përkoi me lindjen e informatikës popullore, dhe anglishtja është gjuha e revolucionit teknologjik dhe internetit. Merrni parasysh një tastierë për shembull; ato janë krijuar për shkronja latine, kështu që folësit e gjuhëve aziatike (veçanërisht) përdorin teknika të komplikuara për të futur fjalë.
Ajo që ndodh brenda pajisjeve dominohet gjithashtu nga anglishtja. SHBA mbetet kombi më inovativ teknologjik dhe, për shkak të politikës gjuhësore të themeluesve të kombit, anglishtja është gjuha dominante.

PULL NOT PUSH

Përveç përpjekjeve të disa kolonizatorëve të hershëm, qindra vjet më parë, suksesi i anglishtes ka të bëjë më shumë me “tërheqjen” sesa “shtytjen”. Njerëzit në kolonitë britanike që dëshironin një arsimim do ta merrnin atë arsim në anglisht. Artistët që duan të arrijnë audiencën më të madhe për punën e tyre mund ta bëjnë atë në anglisht. Nëse dëshironi të tregtoni ndërkombëtarisht, do t’ju duhet të flisni anglisht. Dhe nuk keni pse të flisni anglisht për të pasur një karrierë të suksesshme, por sigurisht që ju ndihmon.

A do të mbetet anglishtja numri një?

Disa njerëz sugjerojnë që anglishtja është bërë e kudogjendur sepse është “lehtë për t’u mësuar” ose veçanërisht fleksibël, por një shikim prapa sugjeron që kjo është e parëndësishme. Pavarësisht nga një sistem çështjesh komplekse , latinishtja ishte gjuha më me ndikim e Evropës për më shumë se një mijë vjet (dhe pasardhësit e saj po vazhdojnë ende të fortë). Njerëzit mësuan latinishten atëherë për të njëjtat arsye që mësojnë anglisht tani: të ecin përpara në jetë dhe të kenë qasje në njohuri. Megjithatë, latinishtja flitet vetëm nga priftërinjtë dhe studiuesit.
Gjuhët dhe kufijtë ndryshojnë me kalimin e kohës, por anglishtja ka të ngjarë të mbetet gjuha numër një në botë gjatë jetës sonë.

SHPËRNDAJE

SHPËRNDAJE

ARTIKUJ TË TJERË

 
Pershendetje